Købsprocessen

Hvilken ejendom søger du og hvad er budgettet

Her er en kort guide til boligkøb på Costa del Sol. Hvis du ønsker, kan du downloade vores store guide til boligmarkedet på Costa del Sol. Den Jyske Mægler-Den Ærlige Guide til Boligmarkedet på Costa del Sol. Den omhandler køb, salg, leje og hvordan markedet fungerer.

Før du går i gang med at søge en bolig, er der nogle ting du skal overveje.

Hvilken type ejendom søger du og hvad skal den bruges til?

 • Feriebolig
 • Investering for at istandsætte og sælge
 • Investering til udlejning
 • Helårsbolig
 • Til når du bliver pensioneret

Andre ting du skal overveje

 • Skal du låne penge, har du fået godkendt et lån eller har du pengene til et kontantkøb
 • Hvilket område
 • I byen eller på landet
 • I et lukket område eller skal det være en uafhængig bolig
 • Størrelse, antal soveværelser, antal badeværelser osv.
 • Privat eller delt pool og have
 • Skal det være nybyggeri

Budget og forventninger til boligen skal selvfølge passe sammen og være realistiske.

Vores erfaring viser at en køber ofte ikke ved helt nøjagtigt, hvad han søger og når han har set nogle forskellige ejendomme, får han en bedre ide om hvad det er han ønsker og hvad man kan få for budgettet. Men prøv at definere så godt som muligt, hvad du søger.

Finansiering og budget

Prisen på en ejendomme er ikke den endelige udgift. Der er flere andre omkostninger der skal lægges til prisen.  Der skal lægges mellem 10% og 13% oveni prisen, for at få den endelige udgift til købet af ejendommen.

Moms eller omsætningsafgift

Der pålægges en afgift på 8%-10%, som afhænger af hvilken type ejendom der er tale om og hvad prisen er.

Advokat og notar

Standardprisen for advokat er 1% af købsprisen og notaren kan være en fast pris eller det kan også være en procentdel af købsprisen.

Valutakurser

Vær opmærksom på vekselkursen fra egen valuta til Euros. Man kan spare nogle penge ved at hente tilbud fra forskellige banker og forhandle prisen.

Andre omkostninger

NIE-nummer (spansk cpr.nr.), fuldmagt, oversættelse af dokumenter, tilslutning af vand, el m.m er alle små omkostninger, men noget man skal medregne også.

Løbende omkostninger

Når du beregner budgettet for huset, er det vigtigt også at tage hensyn til de løbende omkostninger.

Fælles udgifter

Bor man i et lukket område med fælles pool, haver m.m. eller lejlighedsbygning, skal der betales en fast månedlig afgift til vedligeholdelse af fællesområder. Prisen afhænger af størrelsen af fællesområderne og om der fx er pool, haver osv.

Forsikring

Prisen afhænger af hvor stor dækning man ønsker og værdien af huset.

El, vand osv.

El, vand, internet, fjernsyn osv.

Vedligeholdelse

Der vil altid være udgifter til vedligeholdelse, som selvfølgelig afhænger af standen, kvaliteten og størrelsen af ejendommen.

Ejendomsskat

Ejendomsskatten som kaldes IBI betales en gang om året.

Ejendomsmægler

Når du har en ide om hvad du søger efter, skal du finde den rigtige ejendomsmægler. Det skal være en mægler der kender området og er villig til at bruge den tid det tager, for at finde den rigtige ejendom. Samtidig bør han være villig til at hjælpe med mere end bare at finde en ejendom, som anbefaling af håndværkere, banker og andre ting der er nødvendige for at komme i gang med livet i Spanien.

På Costa del Sol samarbejder vi med mange mæglere, så hvis du ser en ejendom hos en anden mægler vil vi i de fleste tilfælde kunne indhente oplysninger om ejendommen og vise den frem.

Advokat og notar

Når du køber ejendom i Spanien, har du brug for en advokat der er ekspert i ejendomshandler og lovgivningen omkring det. På Costa del Sol er der lavet en del ulovligt byggeri og det er blandt andet advokatens opgave, at undersøge om boligen man har interesse i, er 100% lovlig. Derudover skal han undersøge om der er gæld i boligen, ubetalte bøder osv. Hvis man ønsker at lave nogle ændringer eller tilbygninger, skal han også undersøge om det er muligt.

Alt dette skal undersøges inden man køber huset.

Det er også en god ide, at få lavet et spansk testamente hvor ejendommen indgår.

En notar skal altid bruges når kontrakterne underskrives. Notaren repræsenterer alle og ingen. Han overser at købsprocessen er udført korrekt og kontrakterne indeholder de nødvendige og korrekte oplysninger.

Man kan vælge at få advokaten til at agere på sine vejne, ved at give dem en fuldmagt til at skrive under på diverse dokumenter. Bor man udenfor Spanien, kan det i mange tilfælde være en fordel.

Du kan selv vælge advokat og notar, men vi kan også anbefale nogle som vi stoler på og vi ved laver godt og uafhængigt arbejde. Hvis du vælger din egen advokat, så vær sikker på at de er registreret hos Colegio de Abogados i Spanien.

Når du har fundet boligen du gerne vil købe

NIE

For at købe en ejendom i Spanien er det nødvendigt at få et NIE-nummer, som svarer til det danske cpr.nr. Man søger om det, på den lokale politistation eller får sin advokat til at hjælpe med at søge om det. Hvis advokaten skal stå for det, skal de bruge en fuldmagt. Man får brug for det, så man kan sagtens gøre det tidligt i processen.

Åbn bankkonto

Når du har dit NIE-nummer, kan du åbne en bankkonto, som du skal bruge til at betale for el, vand osv.

Reservationskontrakt

Man starter med at lave en reservationskontrakt, hvor sælger tager boligen af markedet indtil salget er gennemført. Dette viser at du ønsker at købe ejendommen. Her betales normalt et depositum på €3000-€6000. Dette depositum mistes, hvis man ombestemmer sig pga. at man fx har fundet en anden bolig, man hellere vil have.

Købskontrakt

Advokaten laver en købskontrakt og 10% af købssummen betales. Depositum trækkes fra de 10%.

Undersøgelse af lovlighed af ejendom, gæld osv.

I tiden mellem reservationen laves og købskontrakten underskrives, undersøger advokaten de tidligere nævnte ting, som lovligheden af byggeriet, gæld i ejendommen osv.

Skøde underskrives hos notar

Hvis alle aftaler er på plads og der ikke er nogen problemer med ejendommen, underskrives skødet hos notar og den resterende del af købssummen betales.

Andre ting man skal overveje

I Spanien købes ejendomme som beset. Hvis ejeren skal lave reparationer eller andet inden ejendommen overtages, skal det inkluderes i købskontrakten. Hvis der medfølger møbler, skal disse skrives ind i kontrakten også.